Ontspanning op Aruba

Op Aruba concentreert het vermaak zich overdag vooral rond stranden en het (zee)water. In de avonduren bieden de toeristencentra een gevarieerd aanbod uitgaansgelegenheden voor jong en oud.

Cruise industrie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Oranjestad, de hoofdstad van Aruba is de belangrijkste aanlegplaats voor cruiseschepen. Met 550.000 passagiers die jaarlijks via de Paardenbaai over het eiland uitzwermen is de cruise-industrie is een belangrijke pijler van het toerisme op Aruba geworden.

Winkelen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In Oranjestad zijn veel luxe hotels, horecagelegenheden, winkelcentra en op toeristen gerichte winkelstraten waaronder de ’Mainstreets’ Caya Betico Croes en Caya Grandi. In deze moderne winkelstraten zijn kleding, schoenen, parfum en sierraden in overvloed te koop. Ook in de plaatsen Santa Cruz, Palm Beach en San Nicolas zijn de nodige toeristenaccommodaties te vinden.

Kuuroorden

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Wie zich tijdens een verblijf op Aruba wil laten verwennen, kan terecht in een van de vele SPA- wellnessoorden die meestal onderdeel van een (luxe) hotel uitmaken.

Natuurgebieden

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In het aan de oostkust grenzend, heuvelachtige woestijn met rotsformaties is een gebied van circa 34 vierkante kilometer uitgeroepen tot Nationaal park. Dit beschermde natuurgebied beslaat iets minder dan 20% van het grondoppervlak van Aruba. Midden in het gebied ligt de 188 meter hoge Arikok waar het park naar genoemd is. Op de top van de Arikok staat een grote witte omgekeerde trechter waarin vlieghuidnavigatieapparatuur is geplaatst. In het park zijn goed bewandelbare routes uitgezet die langs cultuurhistorische plaatsen leiden. Zo passeert u verlaten mijnen en restanten van lang vergane plantages. Ook zijn voorbeelden van woningen en rotsschilderingen van de vroegste bewoners, de Arawak, te zien. Het park herbergt een tweetal unieke vogel- en slangensoorten, die (vrijwel) uitsluitend op Aruba zijn te vinden.

Het platteland van Aruba wordt ook wel de kunuku of knoet genoemd. Het heeft de klassieke wildwest uitstraling met torenhoge cactussen, vetplanten, rotsformaties en zandverstuivingen. Alleen de divi-divi bomen die door de passaatwind karakteristiek gevormd zijn, passen niet in het westernplaatje. In het noordoosten van Aruba zijn de zandduinen te vinden. Dit gebied is niet toegankelijk voor auto’s, maar wel geschikt om te wandelen. Tussen Eagle Beach en Palm Beach liggen de Grote en Kleine Bubali vogelmeren. Dit gebied herbergt meer dan 80 kleine soorten vogels. In een observatietoren kunt u de vogels goed spotten.

De Hooiberg, een heuvel van 167 meter hoog, ligt in het midden van het eiland. Anders dan de naam doet vermoeden, heeft de begroeide berg niets met hooi te maken. Van een grote afstand zou je met enige fantasie de hoge smalle cactussen, die aan een zijde van de heuvel groeien, als uitstekende strootjes kunnen zien. De heuvel zelf bestaat uit een keihard granietachtig gesteente met witte kalkaders dat buiten Aruba en IJsland nergens anders in de wereld voorkomt. Om de top van de Hooiberg te bereiken moet u de 562 betonnen treden bedwingen waarna u kunt genieten van het uitzicht. Bij helder zijn de contouren van Venezuela en Curaçao te zien. Vergeet niet voldoende water mee te nemen want onderweg zijn geen mogelijkheden om bij te tanken.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Wandeltochten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het landschap en de fauna van Aruba ontdekt u het best tijdens wandelingen in het uitgestrekte landschap. De mooiste gebieden om te wandelen zijn California Point in het meest noordelijke puntje van Aruba en Arikok Nationaal Park in het oosten. In het Nationale Park zijn diverse wandelroutes uitgezet die een goed beeld geven van de natuur op Aruba.

Fietsen en Moutainbiken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Een fietscultuur zoals in Nederland bestaat op Aruba niet. Het wegennet is weliswaar deels geasfalteerd en goed onderhouden, maar fietsen tussen het drukke verkeer is riskant. Nergens zijn fietspaden. Op een mountainbike Aruba verkennen is wel een aanrader. Off-the-road begint het avontuur door het Arubaanse landschap en komt u op plaatsen die voor auto's onbereikbaar blijven. U kunt er natuurlijk zelf op uittrekken, maar een georganiseerde fietstocht onder leiding van een gids, is op diverse plaatsen mogelijk. Op het eiland zijn volop verhuurbedrijven voor mountainbike te vinden waar informatie over de begeleide tochten te verkrijgen is.

Het is raadzaam de ergste hitte te vermijden en vroeg in de ochtend te starten. De immer aanwezige passaatwind werkt enerzijds verkoelend, maar is anderzijds een geduchte tegenstander om tegenin te fietsen.