Evenementen op Aruba

Jaarlijks vindt een aantal grote evenementen plaats op Aruba. Traditionele evenementen zijn carnaval, de Nationale Dag, het feest van Sint Januari, de Aruba Muziek Festivals en diverse Zeilevenementen.

Carnaval

Bron: Chris Willis from Palo Alto, California, USA, CC-BY-2.0, Wikimedia Commons

Carnaval wordt door de bewoners van het eiland en de toeristen zeer uitgebreid en uitbundig gevierd. Maandenlange voorbereidingen gaan eraan vooraf en geld noch moeite worden gespaard om zo mooi mogelijk voor de dag te komen. Vooral de grote carnavalsoptocht in Oranjestad trekt duizenden bezoekers die genieten van de opzwepende, non-stop salsa- en merengue muziek.

Volksfeesten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Sinds 1986 vieren de Arubanen op 18 maart hun onafhankelijkheid van de Nederlandse Antillen. De dag van de Vlag en het Volkslied, ook wel Nationale Dag genoemd is een feestelijke gebeurtenis voor alle Arubanen.

Feest van Sint Juan

Bron: mark navales, CC-BY-2.0, Wikimedia Commons

Het jaarlijkse festival dat wordt gehouden ter herdenking van San Juan (Johannes de Doper) maakt sinds 1862 deel uit van de Arubaanse cultuur en wordt ieder jaar op 24 juni gevierd. Het feest wordt in vele landen over de hele wereld gevierd, maar alleen op Aruba gebeurt dat dansend, zingend en etend.

Festivals

Bron: Nativehome, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Muziek speelt een grote rol in het Caribische leven. Arubanen houden van dansen en zingen, van muziek maken en ernaar luisteren zonder dat zij eten hierbij vergeten. Festivals en concerten worden het gehele jaar door georganiseerd. Grote festivals zijn: Aruba Piano Festival, Aruba Soul Beach Festival, Bon Bini Festival en eind augustus het Carribean Jazz Festival.

Sportevenementen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In augustus wordt op Eagle Beach het 3-daagse zeilevenement Aruba Rembrandt Regatta gehouden. Zeilers en surfers strijden in verschillende wedstrijdklassen om de hoogste eer. Rondom dit evenement worden diverse nevenactiviteiten georganiseerd. Jaarlijks wordt in november op Moomba Beach, in het noordwesten van Aruba, het Aruba Beach Tennis Internationaal Championship gehouden. Beach-tennissers uit de gehele wereld komen speciaal voor dit evenement naar Aruba.

Het KLM Aruba Open is een amateur golftoernooi dat ieder jaar in de eerste week van november wordt georganiseerd. Inmiddels heeft het eiland daarmee een mooie golftraditie opgebouwd. Men speelt op de 18 holes par 71 Tierra-del-Sol golfcourse en de 9 holes baan van Divi Aruba. In maart wordt de internationale halve marathon van St. Nicolaas naar Oranjestad gehouden. Nationale en internationale topatleten komen hier ieder jaar aan de start.