Nationaal Park Arikok

In het aan de oostkust grenzend, heuvelachtige woestijn met rotsformaties is een gebied van circa 34 vierkante kilometer uitgeroepen tot Nationaal park.

Dit beschermde natuurgebied beslaat iets minder dan 20% van het grondoppervlak van Aruba. Midden in het gebied ligt de 188 meter hoge Arikok waar het park naar genoemd is. Op de top van de Arikok staat een grote witte omgekeerde trechter waarin vlieghuidnavigatieapparatuur is geplaatst.

Wandelroutes

In het park zijn goed bewandelbare routes uitgezet die langs cultuurhistorische plaatsen leiden. Zo passeert u verlaten mijnen en restanten van lang vergane plantages. Ook zijn voorbeelden van woningen en rotsschilderingen van de vroegste bewoners, de Arawak, te zien. Het park herbergt een tweetal unieke vogel- en slangensoorten, die (vrijwel) uitsluitend op Aruba zijn te vinden.

Bubali vogelreservaat

Het vijftig hectare grote Bubali vogelreservaat (Bubali Bird Sanctuary) ligt midden in de hotelzone van Oranjestad. Vroeger was dit gebied een zoutpan maar nu is het uitgegroeid tot één van de belangrijkste broed- en foerageergebieden van het Caribische gebied. Het reservaat heeft twee zoetwater meertjes die het gezuiverde afvalwater van de ontziltingsfabriek krijgen. Her en der zijn rietpartijen en stukken met mangrovevegetatie. De meertjes zitten boordevol vis, kikkers en insecten. Door deze overvloed aan prooidieren fungeert het reservaat als een magneet voor talloze vogelsoorten.

Naast de lokale vogels foerageren meer dan tachtig verschillende trekvogels. Het reservaat heeft een observatietoren waar de vogels vooral bij zonsopkomst en zonsondergang kunnen worden gespot. Overdag loopt de temperatuur hoog op waardoor de vogels de schaduw opzoeken en daardoor minder goed zijn waar te nemen.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Aruba:

Foto’s van Nationaal Park Arikok

Ligging