Grotten en rotsen

De Guadirikiri-grot, Fontein-grot en Huliba-grot liggen in het oosten van het eiland en waren volgens de overlevering één van de belangrijkste schuilplaatsen van piraten.

Hier vindt u verborgen kamers (met de eeuwenoude historische wandtekeningen van de Arawaks) en formaties van stalagmieten en stalactieten. Nu zijn de grotten een toevluchtsoord voor vleermuizen.

Lourdes Grot

Naar voorbeeld van het Zuidfranse stadje is in Seroe Preto in San Nicolas een groot Mariabeeld in een grot opgericht, die dan ook de ‘Lourdes grot’ wordt genoemd. Het is weliswaar geen bedevaartoord maar wel een prachtige religieuze plek voor de overwegend katholieke Arubanen. Jaarlijks wordt op 11 februari vanuit de St. Theresita kerk in San Nicolas een processie naar de grot gehouden, waar dan een mis wordt opgedragen.

Rotsen: Casbari en Ayo Keien

In de zanderige vlakte ten noorden van Hooiberg duiken uit het niets reusachtige keien op. Op de Ayo rotsen zijn tekeningen van de oudste bewoners te zien. Zij beschouwden deze plek als heilig. Over aangelegde paden kunt u tussen de grillige rotsformaties wandelen. Het terrein is erg onregelmatig en het beklimmen van de rotsen vereist enige behendigheid. Vrijwel zeker komt u hagedissen tegen en omdat het gebied niet al te groot is ook medetoeristen in wisselende aantallen. Hier en daar zijn picknicktafels geplaatst.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Aruba:

Foto’s van Grotten en rotsen

Ligging