Fort Zoutman

In het gerenoveerde Fort Zoutman bevindt zich het Historisch Museum van Aruba.

In verband met oplopende internationale spanningen zijn aan het einde van de 18de eeuw op de eilanden in het Caribische gebied fortificaties gebouwd. Op Aruba is de burcht aan de Paardenbaai aangelegd, omdat hier ook de haven kan worden verdedigd. In 1798 is het fort voltooid, dat vernoemd is naar de in 1793 overleden hoogste bevelhebber van de marine, Johan Arnold Zoutman. Rond het Fort Zoutman ontstaat een nederzetting die later Oranjestad wordt genoemd.

Historisch Museum

In het gerenoveerde Fort Zoutman bevindt zich het Historisch Museum van Aruba. Dit museum conserveert het historisch erfgoed van Aruba vanaf de Spaanse invasie rond 1515 tot en met het kolonialisme. Iedere dinsdagavond vindt in Fort Zoutman het Bonbini-festival plaats met folkloristische muziekuitvoeringen, dansvoorstellingen en natuurlijk veel eten. Souvenirs worden ook verkocht.

Willem III toren

De Willem III toren is later tegen Fort Zoutman aangebouwd. Op de verjaardag van de naamgever, 19 februari, in het jaar 1869 wordt het gebouw als vuurtoren én als stadsklok (ieder uur een slag) in gebruik genomen. Deze toren is net als Fort Zoutman in de jaren 1980 gerenoveerd en doet nu dienst als de receptieruimte van het Historisch Museum.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Aruba:

Foto’s van Fort Zoutman

Ligging