Praktische informatie

De officiële munteenheid op Aruba is de Arubaanse Florin, (gulden) die is opgedeeld in 100 centen. Daarnaast kunt u ook met de Amerikaanse dollar betalen. Het prijsniveau op Aruba ligt hoger dan in Nederland.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Arubaanse Florin (gulden) en de Amerikaanse dollar zijn de gangbare betaalmiddelen. De Euro wordt in zeer beperkte mate geaccepteerd en de wisselkoers die winkeliers hanteren is meestal ongunstig (voor u). Geld pinnen kan op veel verschillende plaatsen. Verspreid op het eiland staan pinautomaten en vrijwel alle Nederlandse bankpasjes werken goed op Aruba. Ook bij de grotere bedrijven, restaurants, bars, supermarkten en de meeste winkels kunt u aan de kassa met uw pinpas betalen.

Wilt u uw creditcard gebruiken dan heeft u ook de pincode van de kaart en een legitimatiebewijs nodig. Een gehuurde auto rekent u het beste af met een creditcard. NB: het bedrag dat u betaald wordt eerst omgerekend naar de koers van de Amerikaanse dollar. Het prijsniveau op Aruba is hoger dan dat in Nederland. Het geven van 5-10% fooi aan obers, gidsen en taxichauffeurs is gebruikelijk.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Mobiel bellen of gebeld worden is met vrijwel alle GSM-providers mogelijk, maar erg duur. Geen enkele provider heeft 100% dekking, maar doorgaans is het bereik goed. Ondanks de prijsharmonisatie die door de Europese Commissie is afgedwongen brengen de Nederlandse telecombedrijven het buitenlandse tarief in rekening. Aan diegene die je op Aruba belt, wordt het internationale beltarief in rekening gebracht.

Als u van plan bent om veel lokaal te bellen, dan neemt u het best ter plekke een prepaid SIM kaart te kopen. U heeft dan wel een SIM-lock vrije telefoon nodig. Op Aruba zijn belhuizen waar relatief goedkoop getelefoneerd en ge-internet kan worden. Belt u naar Nederland, dan dient u eerst 0031 (mobiel: +31) in te toetsen. Vergeet hierna niet de eerste 0 van het Nederlandse (net)nummer weg te laten. Tip: op werkdagen na 22.00 uur, op zaterdag vanaf 14.00 uur en op zon- en feestdagen is bellen ongeveer de helft goedkoper.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Voor een bezoek aan Aruba heeft u geen vaccinaties nodig. Smeer altijd voldoende zonnebrandmiddel en gebruik matig alcohol. De grotere plaatsen op het eiland beschikken over een apotheek en hier kunt u ook terecht voor eenvoudig medisch advies. De kwaliteit van de gezondheidszorg op Aruba is goed. De meeste artsen spreken Nederlands en Engels. Neem de pas van uw zorgverzekering mee en sluit voor de zekerheid een reisverzekering af. Voor actuele informatie kunt u de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Aruba is een relatief veilig eiland waar u onbekommerd kunt verblijven. Uiteraard dient u, net als thuis, de normale voorzorgsmaatregelen te treffen. Sluit uw auto en hotelkamer af wanneer u vertrekt en laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen. Bewaar waardevolle spullen in een kluis op uw kamer of bij de receptie van de accommodatie en sluit de deuren en ramen goed wanneer u het verblijf verlaat. De meeste hotels hebben kluisjes waarin u spullen kunt opbergen.

Kijk ook uit voor zakkenrollers in drukke menigten, laat geen tassen of koffers onbeheerd achter en neem VOORAL geen pakjes (met drugs?!) aan van vreemden. Het is af te raden in uw eentje door verlaten steegjes te lopen. Neem uw waardevolle spullen ook niet mee naar het strand.

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot enkele wetenswaardigheden:

  • De officiële talen op Aruba zijn Nederlands en Papiamentu. Mensen in de toeristische branche spreken vaak Spaans en Engels.
  • Veel accommodaties bieden tegen betaling draadloos internet of internet op een vaste computer aan. In de grotere (bad)plaatsen zijn internetcafés.
  • Op het eiland wordt steeds meer rekening gehouden met minder validen maar op- en afritten voor rolstoelen op trottoirs zijn (als er al een stoep is) niet altijd logisch aangelegd. In de (oude) dorp- en stadcentra blijft het moeilijk manoeuvreren. Sommige winkelcentra en oudere, kleinere accommodaties hebben in het geheel geen voorzieningen.
  • In korte broek uit eten is heel normaal op Aruba. Gaat u naar een casino, nachtclub of luxe restaurant dan is nette kleding gewenst. Aruba heeft geen naaktstranden en ook topless zonnen is, zeker op de grotere stranden, niet gebruikelijk. In badkleding op straat lopen wordt niet op prijs gesteld.
  • De winkels zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 08.00 uur tot 18.00 uur en hebben middagpauze van 12.00 uur tot 14.00 uur. Supermarkten zijn de hele dag geopend en een aantal supermarkten zijn ook op zondag open.
  • De netspanning op Aruba bedraagt de in de USA gebruikelijke 110 Volt-/60 Hz. Aangezien de meeste stopcontacten (ook) een Amerikaanse model hebben, is meestal een verloopstekker of adapter nodig. Deze zijn gemakkelijk op het eiland te verkrijgen. Hoewel de netspanning vrij constant is, wordt bij te gevoelige elektronische apparatuur en computers het gebruik van een spanningregelaar aanbevolen. Accu’s voor video’s of onderwater fotoapparatuur kunt u bij fotozaken en duikshops laten opladen. Sommige hotels en appartementen hebben 230 Volt, informeer dit vooraf.