Achtergrond van Aruba

Aruba is met een oppervlakte van 180 km² het kleinste van de Benedenwindse Eilanden waartoe onder andere ook Curaçao en Bonaire behoren.

Ligging

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Aruba is een tropisch eiland, bestaand uit vulkanisch gesteente en kalkkoraal. Het ligt in het zuidelijke deel van de Caribische Zee, op 23 km afstand van de kust van Venezuela. Aruba, Bonaire en Curaçao, ook wel de ABC-eilanden genoemd zijn onderdeel van de langgerekte eilandengroep de kleine Antillen. Aruba is het meest westelijke eiland van de Benedenwindse Eilanden. Het hoogste punt is de Jamanotaberg op net geen 190 meter. De belangrijkste plaatsen op Aruba zijn: Oranjestad, Sint Nicolaas, Savaneta, Noord, en Seroe Colorado.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De eerste bewoners van Aruba zijn de Caiquetios, behorend tot het volk der Arowakken, indianen die zich voor de 16e eeuw vanuit Zuid-Amerika op het eiland vestigen. In tegenstelling tot andere Caribische eilanden ontstaat geen plantagecultuur op Aruba maar worden de slaven in de mijnbouw tewerkgesteld.

Na een goudvondst bij Bushiribana in 1824 volgt met de ‘goldrush’ en een periode van welvaart. Met de komst van een olieterminal en raffinaderij in de loop van de 20ste eeuw vergroot de welvaart nog. In 1985 wordt de olieraffinaderij gesloten. Het toerisme is dan al uitgegroeid tot de belangrijkste economische pijler en het lage werkloosheidscijfer op Aruba. In 1986 wordt Aruba afgescheiden van de Nederlandse Antillen en krijgt het de status aparte. Sinds 10 oktober 2010 is Aruba een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Aruba heeft ongeveer 105.000 inwoners uit zeer diverse bevolkingsgroepen met circa veertig nationaliteiten. Nederlands en Papiamentu zijn de officiële talen op Aruba.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Aruba is een gewilde vakantiebestemming. De witte stranden langs de westkust, de blauwe zee, het uniek dorre landschap, de ruige noordkust maar vooral het altijd mooie weer trekken veel toeristen. Aan de noordkust is de zee te ruw om in te zwemmen maar ideaal om te surfen. De stranden waardoor Aruba zo bekend is liggen tussen Oranjestad en de Noordwestpunt van het eiland. Per jaar bezoeken meer dan een miljoen toeristen het eiland.

Op Aruba zijn drie landschapstypen: het sterk heuvelachtig noordoostelijke deel met als hoogste punt de berg Jamanota, het glooiend landschap met reusachtige rotspartijen in het midden en westen en uitgestrekt kalkterrassen in de zuidoosthoek van het eiland.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Alhoewel men ook de traditie van bouwen op de wind kent, verschilt de Arubaanse architectuur met die van Curaçao en Bonaire. Zo is het authentieke Kunuku plattelandhuis op Aruba veel kleiner en zonder vrolijke kleuren. Die kleuren zijn iets van de laatste tijd. Aruba heeft weinig oude gebouwen, maar de gerestaureerde Bibliotheek en het Stadhuis van Oranjestad zijn zeker de moeite van het bezoeken waard.